1. Не јадете (Junk food) нездрава храна
Најчестите и штетни грешки што се прават голем дел јадат што сакаат и колку сакаат. Јадењето повеќе калории е сигурен начин за додавање на маса, но вашето тело сè уште се грижи од каде доаѓаат, а природна храна и квалитетните суплименти секогаш се најдобри извори.
2. Јадете повеќе, но не премногу 
Не ви требаат толку вишок на калории како што веројатно си мислите. Всушност истражувањата покажале дека не е секогаш потребно да се јаде повеќе храна . 14 до 18 калории за килограм телесна тежина дневно со тоа што ќе бидат распоредени 1,5 до 2 грама протеин по килограм телесна тежина, 2 грама јаглехидрати на килограм и 0,4 грама масти за килограм.
3. Промени ги работите
Тоа е заблуда дека ви е потребен посебен тренинг план за зголемување на мускулите наспроти загубата на маснотии. Секоја рутина која гради мускул ќе ви помогне да добиете и тонирани мускули – само треба да ја прилагодите вашата исхрана да одговараат на вашата цел. Сепак ако сте на истата програма некое време треба да направите некои значајни промени пред да започнете .
4. Не исфрлајте го кардио тренингот
Кардиото ќе ви овозможи да остане тонирани а сте ги зголемиле калориите и уште поважно – тоа ќе го задржи вашето срце во форма.
5. Не останувајте предолго во качување на маса
Неизбежно е дека колку подолго останете во период на качување на маса нема да останете без добивка на масти. Јадењето вишок храна ќе го направи мрзливо вашето масно ткиво, дури и кога јадете многу здраво. Инсулинската чувствителноста на телото има тенденција да се намалува и ќе доведе до брзо зголемување на масното ткиво. Значи, кога твоите стомачни мускули ќе исчезнат ), време е да се запре.