14639833_1052722201492672_5600716845458646913_nШто треба да погледнеме на етикетата на нашиот Whey протеин ?
Освен назнаката колку протеин има во една доза , обрнете внимание на составот на вашиот производ .
Разгледуваме етикета на голем бренд со назнака 100% Whey.
Обратете внимание на составот !!! Овде се работи за мешавина на whey протеини ( изолат , концетрат и пептиди ) .
Кога ќе продолжиме со читањето наидуваме на sucralose и Acesuflame Pottasium или acesulfame K E950 , оваа мешавина на вештачки засладувачи се користи за да се прекријат горчливите вкусови на неквалитетната сурутка.
Потоа наидуваме на Artificial Flavors – вештачки бои !!!
Soy Lecithin е следното нешто – се работи за мешавина од фосфолипиди и масло добиено од жолчки од јајце, семе од репка, млеко и соја. Кога ќе резимираме се што содржи овој производ вештачки засладувачи , бои , адитиви …… , а знаеме деке тие се едни од главните фактори за модерните дегенеративни болести , најдобро е да се држиме понастрана од вакви производи .

 

 

14650299_1054309811333911_4847886610430055818_n

За разлика од претходниот Whey протеин кој го разгледувавме овде се работи за состав изолат и хидроизолат. Продолжуваме понатаму и наидуваме на Enzy blend ( protease ,lactase, lipase ) овде се работи за дигестивни ензими кои се додадени за да вашиот дигестивен систем полесно ги обработи :
– protease за протеините
– lactase за млечни производи
– lipase за масти и масла
Следно е natural flavoring – само природни ароми .
Sunflower Lecithin помалку од 0,5% – Сончогледов лецитин е еден вид на фосфолипиди ,оваа масна супстанца се добива со дехидрација на сончогледово семе. Ascorbic acid односно (витамин C) е додаден како здрава замена и да се одбегнат штетните конзерванси.
Stevia – Стевиа е 100% природен и здрав засладувач .
Додадено е 3% вистински парчиња од најпопуларните чоко барови за да се одбегнат вештачките ароми.
Ако продолжиме со разгледување на етикетата ќе наидеме на многуте серификати како што се EFSA – потврда од европската агенција за храна и безбедност на храна дека се што е наведено на етикетата е точно и потврдено од самата агенција.
HACCP , 100% Natural GMO free, ISO 22000 ………
Protein from grass fed cows – ова е потврда дека производот е направен од млеко кое доага од крави кои се хранети со трева и произведуваат 100% БИО млеко само сезонски и не се хормонски третирани.
This product is not treated with ionization radiation – овој натпис е доказ дека производот не е третитан со јонизирачко зрачење !
Е сега кога ја разгледавме етикетата заклучуваме дека се работи за 100% природен производ без вештачки засладувачи , бои , ароми и конзерванси !!!
Кога ќе ги споредиме Iso Touch и претходниот производ заклучуваме дека има огромна разлика во квалитет , наедната страна Iso Touch 100% природен на другата страна имаме производ полн со вештачки додатоци .
Изберете квалитет бидејки се работи за вашаето здрајве !