Протеините се суштински хранливи материи, кои играат огромна улога во помагањето да се задржите здрави и е од суштинско значење за градење на чиста мускулна маса. Приказните во врска со слабеење на коските и функцијата на бубрезите ….. Целосно се невистинити, всушност спротивното е точно и веќе докажано од ( EFSA).

Протеини всушност играat улога во спречување на остеопороза и зајакнување на коските. И не постои доказ дека здрав човек ќе добие оштетување на бубрезите од типиченo високо-протеинска исхрана.

Зошто во исхраната додавање на доволно протеини е толку важно :iso-touch-86

-Протеини градат чиста мускулна маса
-Соодветни протеини се потребни за закрепнување по тренингот
-Протеините во исхраната помагаат во загуба на мастите
-Протеинот е важен за здрав имунолошки систем и за здрави сврзиви ткива
-Недоволно внес на протеини го разградува  мускулното ткиво и со тоа придонесува на добивање на масти
-Протеинот е добар и потребен, особено ако сте активни.

 

 

За секој кој е умерено до многу активен, 2 до 3 грама протеини по килограм телесна тежина е доволно .