steviaStevia-Health-Benefits - CopyСтевиа е природен засладувач кој потекнува од растението (Stevia Rebaudiana)  првпат била откриена пред многу векови во Парагвај од страна на локалното население. Но таа не е позната се до крајот на 19 век кога швајцарскиот ботаничар работел во Јужна Америка документарец т.н. “сладок лист” и се вратил со него.

Стевиа е на располагање во многу форми. Најпопуларниот е бел екстракт во прав, но може да се купи и суви лисја, течен екстракт од стевиа, или како мали топчиња за да се заслади кафе или чај.

Сепак сите форми на природна Стевиа се различни од шеќерот и постојат неколку причини зошто Stevia е подобра опција од сахароза, без разлика дали сте дијабетичар или само сакате да се имате поздрав начин на живот.

Големиот број на истражувања направени во последните години ги имаат истакнато следните позитивни ефекти од користењето на стевиа:

  • ја регулира гликозата во крвта (нејзини слатки состојки се гликозиди, а не јаглехидрати)
  • намалува мачнини
  • го поттикнува варењето на храната
  • помага во намалувањето на крвниот притисок
  • го забрзува зацелувањето на раните и ги ублажува лузните
  • има позитивен ефект кај остеопорозата                                                                                                                                                                                                                                                                                            by Dr. Edward Group DC, NP, DACBN, DCBCN, DABFMiso-touch-86