Мит : Телото не може да апсорбира повеќе од 30 грама протеини по порција
Факт : Тоа зависи од многу фактори.

Иако потеклото на изјавата не е позната, се шири како “спам”. Не е познато дека тоа некогаш го кажал човек кој изгледа добро. Тие сигурно користат повеќе од 30g по секој оброк. Всушност тоа  им е јасно на сите дека индивидуалните фактори се од суштинско значење:

Ниво на активност : интензивни тренинзи бараат повеќе протеини.

Здравство : здрав човек со здрав дигестивен тракт ќе свари повеќе хранливи материи.

По завршувањето на тренингот ќе се вари повеќе од една минута пред спиење.

Квалитет : Квалитетот на протеини  е од големо значење. Пилешко, месо, риба, млеко ги содржат сите есенцијални амино киселини, телото подобро ќе ги искористи од протеинот без есенцијални амино киселини.

Подготовка : протеини кои биле помалку изложени на високи температури се подобро искорисливи од протеи кои се приготвени на висока температура .

Телесна тежина : Човек од 100 кг дефинитивно ќе ја апсорбира повеќе од едно лице со тежина од 60 кг .

Возраст : Тинејџер во пубертетот може да троши екстра износи, постарите лица трошат помалку.

Затоа се игнорираат глупости од тој тип и се држи до тестирани  истражувања , резултати од реалниот свет, врз основа на искуството на активни спортисти и лабораториски испитувања. Конзумирајте најмалку 2 грама протеин по 1 кг телесна тежина поделени во 5-6 помали оброци на ден.

Ако сеуште се прашувате кои се најдобрите извори на протеини : риба, пилешко, говедско месо, јајца и млеко. Но ако зборуваме за потребата за протеини веднаш после вежбање науката и искуство ќе каже Whey (сурутка). Причината е во тоа протеини од сурутка содржи цела низа на аминокиселини, кои организмот брзо ги апсорбира, а тоа е токму она што на телото му е потребно  после тренинг , во спротивно тоа ќе почне да ги троши сопствените мускули. За најдобро да ги нахраните вашите мускули после тренинт и рано наутро нема подобар начин од Whey (сурутка ) протеин . Изберете го најдобриот Whey изолат на нашиот пазар ( Iso Touch ) . Без вештачки засладувачи и ароми , произведен од 100% природно млеко кое доага од краво кои се хранети со трева и не се хормонски третирани.
www.fitbody.mkiso-touch-86iso86_new_4q5v-w5