Една од главните причини особено за жените да се избегне тежински тренинг е страв дека ќе изгледаат мускулето како мажи. Еве ја вистината за бодибилдингот : Потребно е многу работа и многу посебен режим на исхрана за да постигнете мускулест изглед.

Кога просечен човек оди во теретана неколку пати неделно не е во опасност од добивање премногу голема мускулна маса. Факт е дека ако вашите мускули не добијат малку поголем тежински тренинг, вашите мускули веројатно не биле доволно големи.

Како што старееме ние ја губиме мускулната маса. Ова се нарекува ( sarcopenia ) и тоа може да доведе до губење на коскената густина и повреди.
Наместо да се грижите за стекнување на премногу мускули, ние сите треба да бидеме загрижени за губење на нашите мускули и со тоа стекнуваме муслна слабост.