Како со протеините така и со адекватен внес на јаглехидрати може позитивно да влијае на стапката на мускулна протеинска синтеза. Сепак во споредба со нивните помлади колеги, возрасни лица треба да користат помалку јаглехидрати за да се придонесe за раст на мускулите.

Примарниот начин како јаглехидратите влијаат за мускулен раст е со зголемување на инсулинската секреција. Инсулинот помага шатл достапни амино киселини во клетките да скока-проектот за раст на мускулите и процесот на регенерација. Во оваа смисла се потребни јаглехидрати, дури и за повозрасни лица за да им помогне во одржување и раст на мускулите.

Јаглехидратите се конзумираат заедно со протеини се чини дека имаат поголем анаболен ефект кај возрасните отколку само конзумирање на протеини . Исто така се чини дека инсулинот уште може да ги заштити од дефицит на протеини кај возрасните, што значи дека може да има “зачувување на мускулите ” ефект. Покрај тоа постојат некои докази дека јадењето јаглехидрати може да продолжи со помагање на телото во градење на мускулите и подобра абсорција на аминокиселините.

Во споредба со помладите лица, возрасните лица може да користат помалку јаглехидрати за да  придонесат за раст на мускулите.

Како што вашиот внес на протеини се зголемува со возраста, вашиот внес на јаглени хидрати треба да  оди надолу.

Препораки за внес на Јаглехидрати по возраст :

<20 години : 3,5-5,2 грама /кг  телесната тежина
21-40 години : 3,0-4,6 грама /кг телесната тежина
41-65 години : 2,4-4,0 грама /кг телесната тежина
65 години : 1,5-3,5 грама /кг телесната тежина

Овие препораки се за добивање на мускули, ќе треба да се прилагодат за поединци кои сакаат да изгубат телесните масти. Поединци се разликуваат  во нивната способност да се “толерира” јаглехидратите односно да се јаде без да ги претвара во масти.

Овие бројки се само за почеток на разговор. Овие препораки за хидрати дефинитивно имаат отстапки .