Преку ограничувањето на јагленохидратите, тој повторно го програмира вашиот метаболизам за да ги запали вашите масти како добавувач за гориво, наместо да го користи гликогенот зачуван во вашите мускули.

Внесувањето на малку хидрати помага да ги задржите нивоата на инсулин и шеќер во крвта да не отскокнуват.

Ова им овозможува на вашите масни клетки да започнат со ослободување на масни киселини, кои вашиот црн дроб потоа ќе ги разложи за да произведе она што се нарекува “кетони”.

Кетоза е физиолошка состојба која се постигнува кога вашето тело ги разложува кетоните за енергија, а не гликозата од јаглени хидрати.

Предности на Кетогени Исхрана
Постојат голем број на здравствени придобивки што можете да ги постигнете со кетогената исхрана. Некои од важните се :

1. Губење на тежината

Една од најголемата и најпопуларната корист на кетогената диета е губење на тежината. Бидејќи маснотиите се распаѓаат на кетони и енергија, полека почнувате да ја губите тежината.

2. Го намалува холестеролот и крвниот притисок

Бидејќи потрошувачката на јаглехидрати е занемарлива, нивото на триглицериди и нивото на холестерол паѓа. Двата елементи се одговорни за стеснување на артериите и срцевите заболувања. Штом нивоата на ЛДЛ се намалуваат и нивото на ХДЛ се зголемува во серумскиот холестерол, протокот на крв се подобрува и крвниот притисок паѓа.

3. Го контролира шеќер во крвта

Уште еднаш ниски јаглени хидрати значи низок шеќер во крвта. Ова значи дека ако сте со дијабетес или дури и пациент со дијабетес тип 2 тогаш кетогената исхрана ќе го сврти дијабетесот.

4. Отпорност на инсулин

Тоа помага да се намали нивото на инсулин за да се врати на нормални нивоа каде што нема отпорност на инсулин. Високиот шеќер во крвта бара повисок инсулин, а многу високо ниво на шеќер може да ја развие инсулинската резистенција. Бидејќи нивото на шеќер е намалено во кетогената исхрана, ситуацијата не се јавува и инсулинот останува на контролираните нивоа за ефикасно функционирање.

5. Зголемување на енергијата

Кетоните со масното гориво се поефикасни во споредба со гликозата како извор на енергија на телото. Ова го нормализира чувството на глад .

6. Подобрени ментални перформанси

Бидејќи во вашата исхрана не постојат јаглехидрати. Нема нивоа на шеќер. Кетоните даваат постојани резерви на енергија на мозочните клетки. Ова резултира со подобар ментален фокус и подобрена функционалност на мозокот.

7. Отстранува Акни

Новите студии покажаа дека диетата со високи јаглени хидрати ги зголемува акните, но ниските јаглехидрати ги намалуваат акните.

Ако планирате да се префрлите на кетогена исхрана, тогаш направете го тоа полека и консултирајте се со стручно лице пред да се впуштуте во целост. Ако земате лекови за дијабетес, крвен притисок, холестерол или срце, тогаш вашиот лекар е најдобриот водич за да ви помогне.ketogenic-diet-1