Зошто компаниите за додатоци во исхраната користат соја лецитин ?


14702289_1063000837131475_2826588718475887173_n

 

Соја е едена од најевтините култури во САД (делумно благодарение на федералните субвенции за земјоделците), тоа ја дава смислата да се користи бидејки е евтина.

 

 

Soy Lecithin
Се работи за мешавина од фосфолипиди и масло добиено од жолчки од јајце, семе од репка, млеко и соја што обично се прави преку хемиски процес со користење на хексан. . Некои од општо познатите несакани ефекти поврзани со конзумирање соја лецитин се : подуеност, дијареа, благ осип на кожата, гадење и болки во стомакот.

Хексан се користи за да се извлече масло од сoјата како растворувач и како средство за чистење. Краткорочно вдишување и изложеност на луѓето на високи нивоа на хексан предизвикува  ефекти како вртоглавица, гадење и главоболка. Хронична (долготрајна) изложеност на хексан во воздухот се поврзани со полиневропатија кај луѓето, со вкочанетост во екстремитетите, мускулна слабост, заматен вид, главоболка и замор се почитуваат.

hexane-250x250